Uredba Evropskega parlamenta in sveta o določitvi ukrepov v zvezi z dostopom do odprtega interneta in spremembi Direktive 2002/22/ES o univerzalni storitvi in pravicah uporabnikov v zvezi z elektronskimi komunikacijskimi omrežji in storitvami ter Uredbe (EU) št. 531/2012 o gostovanju v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Uniji je dokument, o katerem bodo evropski poslanci konec oktobra odločali v evropskem parlamentu.

Uredba ureja področje roaminga in nevtralnosti interneta. Izpostavljamo problematične odstavke, ki šibijo nevtralnost interneta, ki zaradi nedorečenosti puščajo odprta vrata zlorabam nevtralnosti interneta.

Celotno besedilo uredbe (pdf)

Izpostavljamo dva problematična odstavka in razlagamo, v čem bi bil lahko kasneje problem.

Pasus 1: “Zakaj posebne storitve niso JASNO definirane?”

L9oRHEKq

Označeno besedilo na zgornji fotografiji odpira ponudnikom dostopa do spleta razvijanje nedefiniranih storitev, s katerimi lahko izvajajo prioritizacijo prometa oziroma preferirajo določene ponudnike/storitve. Ker te storitve NISO jasno določene, to pomeni, da si lahko ponudnik dostopa do spleta SAM IZMISLI storitev, jo oklasicifira kot “posebno” in s tem začne kršit nevtralnost interneta.

Pasus 2: “Zakaj dovoljujemo prioritizacijo prometa za NEDEFINIRANE storitve?”

lIo96UQf

Tale pasus negira celoten namen uredbe o zagotavljanju nevtralnosti interneta. Ker z nedefinirano izjemo ponudnikom dostopa dovoljuje manipulacijo s prometom in s tem posredno ubija nevtralnost interneta.