V mesecu maju 2016 je boj za nevtralnost interneta spet aktualen. Po sprejetju relativno slabe evropske zakonodaje lansko jesen, se tokrat ukvarjamo z združenjem evropskih regulatorjev BEREC. Združenje bo namreč junija 2016 odprlo javno posvetovanje o pomembnosti in koristnosti nevtralnost interneta, na podlagi katerega ob oblikovalo smernice o regulaciji.

Kdo lahko sodeluje?

Vsako mnenje šteje! Odprti internet je pomemben za vsakega uporabnika, za vsako podjetje, ki splet uporablja kot marketinško, prodajno ali razvojno orodje, za vsak medij, ki z občinstvom komunicira tudi prek spleta, za vsakega akademika, ki splet uporablja kot raziskovalno orodje. Zato je nujno, da mnenja industrije ter uporabnikov regulatorji slišijo in jih tudi upoštevajo!

Zavod Državljan D bo v mesecu maju in junij izvajal vseslovensko kampanjo, v kateri bomo na javnih dogodkih z debato pojasnjevali pomembnost nevtralnost interneta, spodbujali posamezna podjetja, medijske hiše in akademike naj pisno izrazijo svojo podporo odprtemu in nevtralnemu spletu ter izvajal druge aktivnosti z namenom spodbujati javno razpravo o nevtralnosti interneta v Sloveniji.

Kaj lahko narediš ti?

Izrazi svoje mnenje!

Na naslov domen@drzavljand.si pošlji obrazložitev, zakaj ti misliš, da je nevtralnost pomembna in zakaj jo je vredno braniti. Kako ti občutiš nevtralnost interneta in kaj vse bi bilo zate drugače, če nevtralnosti ne bi bilo. Če bi telekomi lahko določali brezplačne storitve na svojih omrežjih, če bi lahko diskriminatorno obravnavali posamezne ponudnike vsebin in storitev in drugo.

Odgovore bomo objavili na spletišču Rešimo.net, hkrati jih bomo prevedli in poslali na BEREC. Več jih bo, prej bomo na cilju!

Udeleži se debate!

Zavod Državljan D bo v mesecu maju po celi Sloveniji izvajal debatne večere, kjer se bomo pogovarjali o pomembnosti nevtralnosti interneta. Pridi poslušat, postavi kakšno vprašanje in se informiraj o tej problematiki! Poleg debatnih večerov za splošno javnost bomo maja organizirali tudi posvet z industrijo in mediji, na katerem se bomo pogovarjali o konkretnih spremembah za zasebni sektor.

Datumi debat:

  • 5. 5. 2016 ob 18h – Maribor, Salon uporabnih umetnosti
  • 12. 5. 2016 ob 18h – Novo mesto, Hostel Situla
  • 19. 5. 2016 ob 18h – Kranj, Klub kranjskih študentov
  • 26. 5. 2016 ob 18h – Koper, ekavarna Pina

Povej naprej!

Več ljudi bo vedelo za problematiko, bolj bo debata zanimiva in koristna. Obvesti o tem svoje prijatelje in znance, vključi v debato sodelavce. Cilj kampanje je zbrati čim večje število mnenj, ki govorijo v prid nevtralnosti interneta. Da se, gremo naprej!