Kaj je nevtralnost?

Koncept internetne nevtralnosti v svoji osnovi predpostavlja, da so »vsi biti med seboj enaki«. Predpostavlja, da ponudnik dostopa do vsebin na spletu med temi ne sme razlikovati in določenemu prometu predpisovati prioritetne dostave samo zato, ker mu je ponudnik vsebin plačal za to.

Za koga je nevtralnost dobra?

Za vse končne uporabnike spleta in za celotno spletno industrijo, ki temelji na dostavi vsebin do uporabnika. Vsi startupi, vse spletne trgovine, vsi ponudniki storitev prek spleta se lahko svojemu uspehu na trgu zahvalijo zaradi dosedanje nevtralnosti interneta. Skratka – za 90% vseh udeležencev v internetni ekonomiji.

Kdo nevtralnosti noče?

Svetovni in lokalni telekomi. Podjetja, ki so v preteklosti služila z zagotavljanjem infrastrukture za dostop do spleta, sedaj pa izgubljajo tekmo s ponudniki vsebin na spletu, ki služijo več. Zato so telekomi predlagali model poslovanja, pri katerem bi dodaten vir zaslužka pridobili na strani velikih ponudnikov spletnih vsebin. Za razliko do dosedanjih modelov, kjer je ceno storitve plačeval končni uporabnik, so telekomi tokrat predlagali, da bi nekaj denarja dobili tudi od ponudnikov storitev na spletu, ki bi jim zaračunavali prioritetno dostavo vsebin do uporabnika.

Kaj se zgodi, če nevtralnost pade?

Telekomi bodo dobili pravico za določanje cene prenosa podatkov do uporabnika. Imate startup in bi radi, da vaši uporabniki hitro naložijo vašo aplikacijo? Plačajte telekomu. Se ukvarjate s produkcijo videovsebin, za katere bi radi, da jih uporabniki gledajo brez zatikanja? Plačajte telekomu. Ste bloger, ki bi rad svoje mislil delil s svetom, pa hoče, da se blog uporabnikom naloži v doglednem času? Plačajte telekomu.

Če si tega ne morete privoščiti (in večina malih in srednjih ponudnikov vsebin si tega NE BO moglo privoščiti), potem imate smolo. Vaše vsebine se ne bodo nalagale, uporabniki bodo krivili vas, telekomi pa bodo služili od tistih bogatih ponudnikov vsebin, ki jim bodo lahko plačevali storitev »premium« dostave vsebin.

Kaj se trenutno dogaja v Evropskem parlamentu?

V začetku junija 2015 je Evropska komisija predstavila gnil kompromis med ukinitvijo roaming cen mobilne telefonije in internetne nevtralnosti. Povedano po domače – lobisti telekom industrije so uspeli doseči dogovor, pri katere so hkrati odložili ukinitev roaming stroškov še za nekaj let in hkrati dosegli, da bo Evropska komisija podpirala internet dveh hitrosti – hitrega za bogate ponudnike vsebin in počasnega za vse ostale.

Jeseni 2015 lahko pričakujemo, da bo predlog Evropske komisije prišel v Evropski parlament pred poslance. Kako se bodo odločali poslanci Evropskega parlamenta, je skorajda jasno. Če se ne boste aktivirali, bodo glasovali po liniji najmanjšega odpora in podprli ukinitev nevtralnosti interneta, saj na njih še sedaj pritiskajo lobisti telekom industrije in jim razlagajo, kako je dvopasovni internet dober za vse.

Za več novic spremljajte kategorijo Nevtralnost v EU

Kaj se trenutno dogaja v Sloveniji?

Slovenija je ena od dveh evropskih držav (druga je Nizozemska), ki ima nevtralnost interneta uzakonjeno v lokalni zakonodaji. Naša država je na tem področju za spremembo zavzela zelo napredno stališče in že leta 2013 nevtralnost interneta uzakonila v nov zakon o elektronskih komunikacijah, kjer je nevtralnost definirana kot »načelo, po katerem se vsak internetni promet po javnem komunikacijskem omrežju obravnava enakovredno, to je neodvisno od vsebine, aplikacij, storitev, naprave, vira in cilja komunikacije.«

A to ne pomeni, da je na tem področju v naši državi vse tako, kot bi moralo biti. V letu 2014 je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve republike Slovenije po pritisku svojega strokovnega organa Sveta agencije za komunikacijska omrežja in storitve republike Slovenije in njenega predsednika Dušana Cafa izdala odločbo o kršenju internetne nevtralnosti Telekomu Slovenije, Si.mobilu, Tuš Telekomu in telekomu Amis, ki so s t. i. »zero rating« modelom kršili nevtralnost interneta. Poleti 2015 so sicer telekomi deloma ugodili pritožbi in deloma odpravili kršitve, a vseeno to ne pomeni, da se je vzpostavilo začetno stanje.

Za več novic spremljajte kategorijo Nevtralnost v Sloveniji

Leave a Reply