Franc, kje je denar?

Posted by on Feb 4, 2021 in Slovenija | No Comments

Zdi se, da smo to zgodbo že videli. In da se je še enkrat izkazalo, kako problematična je politična premoč določenih interesnih skupin, ki skušajo svetovni splet regulirati po svoji podobi in na škodo vseh ostalih.

Leta 2019 smo se aktivisti in strokovna javnost ter del industrije iz celotne Evropske unije poenotili glede škodljivosti nove direktive, ki bo samo utrdila položaj največjih založnikov, ostale pa pustila na cedilu.

Podporniki direktive so nas takrat zmerjali s plačanci spletne industrije, se smejali našim argumentom in govorili, da je vsako nasprotovanje direktivi smrt za avtorje in da ni nikakršnega strahu, da bi se zadeva izrodila v katastrofo.

Poglejmo, kje smo danes.

“Pošteno plačilo brez izkoriščanja!”

Leta 2019 smo slovenske evropske poslanke in poslance pozivali, naj ne sprejmejo škodljive direktive o avtorski pravici, ker je škodljiva za uporabnike in igra na strune založniške industrije.

Eden glavnih podpornikov nove direktive, evropski poslanec Franc Bogovič je takrat na svojem spletišču pojasnil svoje stališče:

»Svoboden internet« je in bo, le avtorje ne sme več izkoriščati, da delajo brez poštenega plačila. Zato je nujna nova reforma evropske zakonodaje o avtorskih pravicah za preživetje naših novinarjev, filmarjev, fotografov, glasbenikov, založnikov, likovnikov in vseh drugih ustvarjalcev. Franc Bogovič, 2019

Leta 2021 smo na okrogli mizi s sogovornicami in sogovorniki ugotavljali, da se to ni zgodilo. V času koronavirusa, ko so avtorji še vedno pod večjim udarom in trpijo še večje finančno pomanjkanje, kolektivne organizacije na tem področju nimajo idej o tem, kako bodo sprejeto direktivo prevedli v prakso, ki bo služila predvsem avtorjem.

“Strah pred filtri je neupravičen!”

V zadnjih tednih, ko je debata o direktivi končno prešla s populistično-političnega strašenja na bolj strokovno raven, so se argumenti proti zožali na skrb pred neučinkovitimi internetnimi filtri, ki domnevno ogrožajo internetno svobodo. Franc Bogovič, 2019

Leta 2021 ugotavljamo, da so bile to laži. Zadnji premiki v Nemčiji namreč nakazujejo, da bodo morali ponudniki vsebin uvesti vsebinske filtre, s katerimi bodo preganjali domnevne kršitelje avtorskih pravic. Še več – zaradi problematične direktive bodo avtorji še na slabšem.

“Google ogroža splet!”

Velike spletne platforme, predvsem iz ZDA, kot so Google, FB, You Tube itd., hrustajo avtorje, tudi v EU. Nasprotniki direktive EP, ki je zgolj predlog pogajalskega stališča – direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, in ki jih sponzorirajo tehnološki velikani, so nas EU poslance množično zasuli z elektronsko pošto, zaradi česar evropski poslanci nismo mogli normalno delovati. Franc Bogovič, 2019

Leta 2021 ugotavljamo, da sta Facebook in Google še močnejša. Dve leti po sprejetju direktive se na tem področju ni nič spremenilo in nič ne kaže, da se bo.

Leave a Reply