“Direktiva mora pasti!”

Posted by on Mar 24, 2019 in Slovenija | No Comments

Še enkrat bomo opozorili naše izvoljene predstavnike v Evropskem parlamentu, da je predlagana direktiva o avtorski pravici slaba, nedodelana in da ne rešuje zadanih problemov.

Pošljite spodnje sporočilo na naslove naših EU poslank in poslancev oziroma uporabite vsebinske iztočnice za sestavo svojega sporočila.


E-naslovi slovenskih EU poslank in poslancev:

franc.bogovic@europarl.europa.eu; patricija.sulin@europarl.europa.eu; romana.tomc@europarl.europa.eu; ivo.vajgl@europarl.europa.eu; milan.zver@ep.europa.eu; tanja.fajon@europarl.europa.eu; igor.soltes@europarl.europa.eu; alojz.peterle@europarl.europa.eu


Spoštovani!

V torek boste glasovali o Direktivi o avtorskih pravicah in pri tem odločali o prihodnosti informacijske družbe v Evropski uniji. Odločitev bo težka, a pomembna. Glasovati je potrebno PROTI!

Zakaj?

Direktiva samo navidez ureja razmere na trgu ustvarjalcev, v svojem bistvu pa je kolaboracija med dvemi industrijami – industrijo založnikov in industrijo velikih posrednikov vsebin (Google, Facebook). Če bo direktiva sprejeta, bosta ti dve industriji uredili medsebojna razmerja, trpeli pa bodo neodvisni producenti vsebin, številni individualni ustvarjalci, mala zagonska podjetja, uporabniki/državljani.

Kako je to mogoče?

Google in ostali velikani so edini, ki si lahko privoščijo tehnična sredstva in razvoj orodij za filtriranje in odstranjevanje vsebin problematične narave. Ročno delo v tem primeru ne pride v poštev, ker je vsebin enostavno preveč, hkrati bo ta regulativa zadušila inovacije, saj bo onemogočila vse manjše ponudnike, ki si dragega razvoja tehnologij ne morejo privoščiti.

Več na https://www.eff.org/deeplinks/2019/02/final-version-eus-copyright-directive-worst-one-yet

Tudi industrija opozarja, da ne gre za dober dogovor in da bodo na slabšem manjši ponudniki storitev. Zavedajo se, da smo v primerjavi z Googlom in Facebookom vsi majhni in da dogovor med dvemi Goljati pomeni slabe novice za Davide tega sveta.

Več na https://nextcloud.com/blog/130-eu-businesses-sign-open-letter-against-copyright-directive-art-11-13/

Ker gre za direktivo in ne neposredno veljavno uredbo, je problematična tudi implementacija in izvajanje v lokalnih okvirih članic evropske unije. Če se zagovorniki hvalijo, kako rešujejo težave majhnih avtorjev in ustvarjalcev vsebin, še vedno ne povedo, kako se bo dejansko izvajala – saj vedo, da bo v praksi skoraj nemogoče implementirati to direktivo v različne sisteme avtorskega prava, ki sedaj vladajo v članicah EU. Kaj se bo zgodilo? Določene države bodo dobile nepravično prednost razvojnega okolja, saj bodo direktivo implementirale manj restriktivno in tako podrle enoten razvoj celotne Unije.

Več na https://www.communia-association.org/2019/03/05/final-x-ray-article-13-dangerous-legislative-wishful-thinking/

Nadalje – sprejemanje direktive je bilo prežeto s pritiski industrije na odločevalce, na aktiviste, na splošno javnost. Neodvisne predstavnike nevladnih organizacij so izvoljeni predstavniki ljudstva brez kakršnihkoli dokazov zmerjali za kolaborante industrije in Google plačance.

Glasbene založbe in požrešne lokalne kolektivne organizacije so jih prepričale, da bo direktiva izboljšala položaj VSEH umetnikov, novinarjev in drugih ustvarjalcev, pri čemer so pozabili povedati, kako bo to delovalo in zamolčali, da številne skupine umetnikov in ustvarjalcev nimajo sistema za pobiranje nadomestil.

Ti bodo ostali praznih rok, platforme pa bodo še vedno imele obveznost, dobiti licence tudi od njih, sicer bodo morale odstraniti vsebine.

Več na https://www.ipi.si/wp-content/uploads/2019/03/Martin-Kretschmer-Intervju-SLO.pdf

Direktiva bo slabo vplivala na spoštovanje človekovih pravic. David Kaye opozarja, da bi direktiva lahko vodila k družbi nadzora in politične cenzure, ogrožen pa bi bil tudi medijski pluralizem.

Več na https://musically.com/2019/03/13/un-human-rights-expert-delivers-warning-about-article-13/

Evropski parlament je glede tega razklan. V zadnjem trenutku se je proti direktivi izrekla tudi poljska Platformy Obywatelska, kar pomeni, da se tudi znotraj EPP skupine dogajajo pomembni premiki, ki kažejo na to, da je direktiva zelo slaba.

Več na https://www.eff.org/deeplinks/2019/03/could-be-it-key-polish-political-party-comes-out-against-article-13

Še enkrat opozarjamo na katastrofalen postopek sprejemanja in nešteto drobnih paničnih sprememb v zadnjem trenutku, ki nadalje govorijo o nerazdelanosti, prisiljenosti in nepotrebnosti takega zakonodajnega predloga. Ni dovolj, da bodo tisti, ki so dovolj močni, da vplivajo na zakonodajalce, dobili svoj delež, poskrbeti je potrebno za vse interese!

Več na https://copybuzz.com/copyright/article-13-must-go-no-desperate-last-minute-witchcraft-can-turn-it-into-magic-pixie-dust/

Slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je proti direktivi. Po njihovih besedah direktiva posveča premalo pozornosti interesom raziskovalcev in znanstvenikov.

Več na http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/10687/

Andraž Tori, CTO in soustanovitelj podjetja Zemanta, opozarja, da bo direktiva škodovala slovenskemu gospodarstvu. “Če bi bila direktiva v veljavi leta 2007, podjetja Zemanta danes ne bi bilo,” pravi.

Več na https://www.resimo.net/index.php/2019/03/24/andraz-tori-soustanovitelj-in-cto-zemanta-za-slovenijo-je-direktiva-slaba/

Če bo direktiva potrjena, bo to nova rak rana svetovnega spleta, ki bo še dodatno utrjevala velike mednarodne konglomerate in dušila manjše neodvisne producente. Če bo direktiva potrjena, bo to nov korak v povečanje neenakosti Evropske unije in nov korak proti korporativistični Uniji, kjer odločajo veliki, mali pa dobivajo drobtinice. Če bo direktiva sprejeta, bo to nov dokaz o nesposobni Evropski uniji, ki se posegov v prihodnost loteva nepremišljeno, z zaostalo miselnostjo, ki ne razume svetovnega spleta in ki nas ne bo pripeljala v svetlo prihodnost.

Če bo direktiva potrjena, bomo vsi vedeli, da se naši politični predstavniki v Evropski uniji bolj ukvarjajo z industrijskimi velikani kot da bi poslušali glas volilk in volilcev. Volitve so blizu. Tega vam ne bomo odpustili.

S spoštovanjem,
XXXXX

Povej naprej, rešimo net skupaj!

Leave a Reply