Andraž Tori, soustanovitelj in CTO, Zemanta: “Za Slovenijo je direktiva slaba!”

Posted by on Mar 24, 2019 in Slovenija | No Comments

Sem Andraž Tori, podjetnik. Leta 2007 sem soustanovil podjetje Zemanta d.o.o. Danes zaposlujemo 50 dobro plačanih, ambicioznih ljudi v Sloveniji.

Pišem vam zaradi direktive o avtorskih pravicah o kateri boste kmalu glasovali v Evropskem Parlamentu.

Če bi bila direktiva v veljavi leta 2007, podjetja Zemanta danes ne bi bilo.
 

Ovire, ki jih postavlja na poti rasti malih digitalnih podjetij so velike. Podjetje kot je bilo naše v takšni regulativi preprosto ne bi uspelo. Le tisti, ki so že veliki, si bodo privoščili tehnologije, ki jih bodo naredile skladne z direktivo. Direktiva v resnici krepi najmočnejša podjetja vseh vrst. Takšna kakršnih pri nas ni.

V bitki med spletnimi velikani (Google, Facebook, …) in založniki je Nemčiji ali Franciji vseeno kdo zmaga. Obe strani tam že zaposlujejo svoje najbolj plačane kadre. 

V Sloveniji pa si bomo morali visokotehnološka, dobro plačana delovna mesta ustvariti sami. Nimamo niti ene razvojne pisarne velikanov, niti ni tu mednarodnih založnikov. Zato je direktiva za nas slaba. Direktiva je uperjena proti malim podjetjem, ki si želijo zrasti na evropskem trgu. In hkrati, kot vam lahko novinarji sami povedo, v resnici ne podpira novinarstva.

Zato vas prosim in apeliram, da glasujte proti. Oziroma glasujete proti členoma 15 in 17 (po zadnji renumeraciji).

Hvala za vaš čas!

P.S.: Zakaj pišem to pismo z le majhnim upanjem na uspeh? 

Imam dva sinova. Želim si, da bosta lahko ustanovila Zemanta 2.0 v Sloveniji. Da ne bosta prisiljena iti v Munchen, Dublin ali Pariz delati za velikane, da bi uresničila svoj potencial. Verjamem, da ta nagib razumete tudi sami.

Leave a Reply