Boj za #resimonet se nadaljuje!

Posted by on Dec 21, 2016 in Slovenija | No Comments
Boj za #resimonet se nadaljuje!

Ministrstvo za javno upravo je le nekaj dni pred prazniki v medresorsko usklajevanje poslalo nov predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o elektronskih komunikacijah. To je zakonodaja, ki ureja področje nevtralnosti interneta in spletne cenzure oziroma preprečevanje dostopa do otroške pornografije na spletu s pomočjo sistema IWOL.

Hkrati je to zaključek etape kampanje #resimonet, v katerem je zavod Državljan D s projektom Rešimo net! izobraževal, nagovarjal in povezoval različne interesne skupine na tem področju, ki si prizadevajo za obstoj nevtralnosti interneta.

Predlog zakona, ki je poslan v medresorsko oglaševanje, je problematičen. Poglejmo, zakaj.

Predvsem je problematičen uvod v tretji odstavek, kjer piše, da si “operaterji kar najbolj prizadevajo za nevtralni značaj interneta”. To v prevodu pomeni, da bodo nevtralnost kršili, dokler jih na to ne bo nekdo opomnil. Tako je ministrstvo spet zamudilo priložnost, da bi se na tem področju Slovenija izpostavila kot paradni konj informacijske družbe in žogico raje vrnilo med regulatorja, telekom industrijo in uporabnike.

Po drugi strani je ravno ta neodločenost dobra, saj dopušča prostor za nadaljni boj na tem področju. BEREC smernice so namreč dovolj kvalitetne, da ima regulator na tem področju kar nekaj maneverskega prostora in v kombinaciji z aktivno civilno družbo ter industrijo interneta uspešno preganja kršitve nevtralnosti interneta.

Opozoriti je potrebno še, da se je ministrstvo v najnovejšem predlogu zakonodaje popolnoma izognilo uvedbi cenzorskega orodja IWOL (Interpol’s “Worst of” list), ki je predvideval cenzuriranje določenih vsebin na spletu in na katerega problematičnost je poleg zavoda Državljan D opozorilo več nevladnih organizacij in posameznikov.

Tako z novim letom stopamo v novo etapo boja za nevtralen in odprt internet. Poskrbeti bo treba namreč za aktivno spremljanje dokončnega sprejemanja zakonodaje in posledično reakcijo telekomov, ki bodo skoraj zagotovo preizkušali temperaturo vode in aktivnost regulatorja pri preganjanju kršitev.

Najnovejši predlog zakona (.doc, 300 kB) (21/12/2016)

Leave a Reply