NE! davku na internet

Posted by on Nov 21, 2016 in Slovenija | 7 Comments

Pošlji poziv ministrstvu za kulturo! Danes je zadnji dan!


Ministrstvo za kulturo in snovalce Strategije razvoja medijev v Republiki Sloveniji (pdf) pozivamo, naj takoj in brezpogojno iz dokumenta umaknejo idejo o obdavčitvi dostopa do interneta, s katerim bi financirali deficitarne medijske vsebine.

V strategiji je namreč na osemnajsti strani napovedana

uvedba obveznega prispevka operaterjev, ki ponujajo dostop do svetovnega spleta za vse imetnike spletnih priključkov, v sklad za deficitarne informativne vsebine;

Nadalje piše, da ministrstvo deficitarne vsebine razume kot

Država aktivno podpira nastajanje in distribucijo deficitarnih vsebin (s področij kulture, znanosti, izobraževanja, zdravstva ipd.) ter s sistemskimi ukrepi skrbi za pokrivanje celotnega območja Republike Slovenije s temi vsebinami, pri čemer spodbude namenja predvsem za novinarsko delo in ne za pokrivanje drugih stroškov izdajateljev medijev.

Ta rešitev ima po našem mnenju dva huda problema. Očitno ministrstvo misli, da mediji vsebin z določenih področij ne ustvarjajo zato, ker zanje ni denarja oziroma jih ni mogoče financirati z obstoječega proračuna medijev. To seveda ni in ne more biti res. Uredniška politika je tista, ki določa vsebine v medijih in če bo ministrstvo sedaj s finančnimi vložki medije podkupovalo in nagovarjalo k objavljanjem določenih vsebin, je to najmanj škandalozno.

Hkrati strategija ne omenja kvalifikatorjev, po katerih bo merila zasluženost prejemnikov do sredstev iz sklada za deficitarne vsebine. Tako sploh ne vemo, po kakšnem ključu se bodo razdeljevala sredstva, kdo bo skrbel za nadzor in kaj se bo dogajalo s kršitelji.

Nadalje je naravnost škandalozno, da ministrstvo za kulturo na svojem spletnem mestu več tednov ni popravilo povezave do spletišča za oddajo pripomb predloga Strategije, čeprav smo jih na to večkrat opozorili. To nas še dodatno utrjuje v prepričanju, da se ministrstvo področja interneta loteva z levo roko, zelo površno in brez resne želje po ureditvi tega področja.

Ministrstvo še enkrat pozivamo, naj iz Strategije umakne razmišljanja o davku na internet, da naj pokaže razgledanost in razumevanje sodobnega medijskega spleta in da naj s Strategijo doseže razvoj medijske sfere, ne pa njeno smrt!


Če se strinjaš, zgornje sporočilo DANES (21. 11. 2016) pošlji na gp.mk@gov.si.

Več nas bo, prej bomo na cilju!

7 Comments

 1. Igor
  November 21, 2016

  Ne poznam nobenega operaterja (ISP), ki bi ponujal “dostop do svetovnega spleta”. Običajno operaterji ponujajo dostop do medmrežja, ki je bolj ali manj nevtralen. Da bi kdo ponujal samo splet je bedarija oz. takega operaterja ni.

  “za vse imetnike spletnih priključkov” – kaj naj bi to pomenilo ve samo MK – ali pa še one ne.

  Igor

  Reply
  • Tim
   November 22, 2016

   Igor

   Sem dokaj prepričan da mislojo z “Dostopom do svetovnega spleta” v mislih internet kot ga poznamo, saj ljudje ki so to pisali najverjetneje niso strokovnjaki izh tega področja. Ker pa so omenili “za vse imetnike spletnih priključkov” se pa popolnoma strinjam z vami saj le oni vedo kaj so s tem mislili. Ali pa ponovno preprosto niso vedeli kaj pišejo.

   Tim

   Reply
  • Peter
   November 23, 2016

   Nihče ni rekel, da so računalniško pismeni ljudje to pisali … Verjetno je nekdo spil liter vina eno soboto zvečer, to nakracaj, poslal tajnici, da lektorira in pljune na spletno mesto. 😀

   Reply
 2. Mojca Golob
  November 21, 2016

  Žepe si polnite pri kom drugem. Povrnite nakradeno in denar ne bo več primanjkoval ne v zdravstveni blagajni, ne za službe navadnih delavcev, ne za šolstvo ali kulturo ali zaposlitev mladih.
  To kar bi vi radi dosegli, ne obstaja nikjer.

  Reply
 3. Jože Kret
  November 21, 2016

  Je komu v interesu čim manj internetnih priključkov….?

  Reply
 4. Peter Korosec
  November 21, 2016

  Ko je taksno idejo imel Orban, smo vsi vedeli da gre bolj ali manj za cenzuro. Se danes mislim da je to bila osnovna ideja. Se mi pa zdi odvratno, da je sedaj bolj ali manj ista vlada obrnila plosco za 180 stopinj.
  Prosim vas da mi prizanesete. Internet uporabljam za to da se lahko izobrazim kaj se po svetu dogaja. Ne mi zamerit, ce politicno cenzurirane medije kot so RTV, 24ur, AKanal, Vecer, Delo pac ne spremljam vec, saj vem vnaprej kaj bo pisalo danes in celo jutri.
  Ko boste uspeli ubiti svoboden internet, boste fasisti dokoncno nesporno zmagali.

  Reply
 5. Bojan
  November 28, 2016

  Kakšen davek? Ne pride v poštev. Pobudnika je treba kaznovati z strogim zaporom!

  Reply

Leave a Reply