Ali Telekom Slovenije z omejitvijo tetheringa krši zakonodajo?

Posted by on Nov 26, 2015 in Slovenija | 2 Comments

Ker se je Telekom Slovenija s koncem novembra 2015 odločil, da bo omejeval uporabo podatkovnega prometa za mobilni hotspot (tethering), smo ga danes prijavili Informacijskemu pooblaščencu, Tržnemu inšpektoratu in Agenciji za pošto in elektronske komunikacije.

Menimo, da gre za kršenje načela nevtralnosti interneta in kršenja zasebnostnih pravic uporabnikov, saj sta dva od mogočih načinov nadziranja deljenja povezave povezana z analizo podatkovnega prometa. Več o doumnevni kršitvi in nepojasnilih o dejanski izvedbi nadzora prometa.


 

Besedilo pritožbe:

Telekom Slovenije je z dne 23. 11. 2015 začel omejevati uporabo podatkovnega toka mobilnega interneta za deljenje mobilne povezave (tethering). V sklopu Modrega paketa je namreč ponudil akcijo Mobilni internet 10GB na paketu Modri, ki vključuje 10GB prenosa podatkov v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije za 3€, a možnost delitve mobilne internetne povezave z drugimi napravami je pri tej opciji onemogočena.

Menimo, da je ukrep problematičen iz večih razlogov. Ukrep je neskladen z Zakonom o elektronskih komunikacijah (Zekom-1), ki prepoveduje kršenje principa nevtralnosti interneta z reguliranjem in določanjem pravil uporabe podatkovne povezave, če ne gre za optimizacijo omrežja.

Hkrati je pri omejevanju tetheringa po našem mnenju sporen tudi zasebnostni vidik, saj lahko operater tethering zazna samo z nadziranjem podatkovnega prometa uporabnika. Tako bo Telekom Slovenije najverjetneje izvajal t.i. „user-agent sniffing“ oziroma „traffic/port sniffing“, kar je problematično s področja zagotavljanja komunikacijske zasebnosti uporabnika.


 

Ko prejmemo odgovore odgovornih oseb, jih bomo objavili na tem mestu.

2 Comments

  1. Baho
    August 30, 2016

    Je bila pritožba uspešna ? Res mi zavre kri v žilah pri teh nebulozah …

    Hvala za odgovor

    Reply

Leave a Reply