Brez kravjih kupčij z internetom!

Posted by on Oct 1, 2015 in Slovenija | No Comments

Čeprav je danes Slovenija v evropskem svetu zavrnila gnili kompromis, ki je nastal kot očiten lobističen poseg telekom industrije in gre na škodo vsem uporabnikom spletnih storitev in razvijajoče se spletne industrije ter koristi samo in samo ponudnikom dostopa do interneta, je zmagala neizobražena večina.

Pristojni ministri držav članic Evropske unije so danes, kljub slovenskemu glasu proti, potrdili nova pravila glede gostovanja v mobilnih omrežjih in internetne nevtralnosti. Sveženj pravil o enotnem telekomunikacijskem trgu naj bi že ta mesec sprejel tudi evropski parlament, če ne bodo poslanci presenetili z drugačno držo od pričakovane. Če pravila potrdijo, bodo predvidoma začela veljati spomladi prihodnje leto. (več)

Slovenija se je z jasnim in odločnim NE gnilemu kompromisu izpostavila kot ena redkih evropskih držav, ki razume pomembnost in uporabnost spletne ekonomije ter digitalnega prostora, ki ga ne smemo uničevati samo zato, da bomo reševali zavoženi in že stokrat preživeli poslovni model telekomov, ki skušajo z uničevanjem nevtralnosti spleta izkoristiti tako uporabnike kot tudi ponudnike spletnih vsebin.

Gnil kompromis, dosežen z dogovori za zaprtimi vrati, spominja na sporni sporazum ACTA, ki je leta 2012 po pritisku javnosti padel v evropskem parlamentu. Očitno se je spet izkazalo, da lobistični posegi industrij v evropskem svetu pomenijo več kot želje javnosti in da bo spet evropski parlament edini kraj, kjer se bo slišalo mnenje državljanov Evropske unije.

Nekateri slovenski evropski poslanci (Igor Šoltes, Tanja Fajon, Milan Zver) so se že jasno opredelili ZA nevtralnost interneta in zato jim čestitamo. Drugi zaenkrat še molčijo. Upamo, da ne zato, ker bodo konec oktobra glasovali proti nevtralnosti interneta in s tem oškodovali tiste, ki smo jim zaupali predstavljanje naših interesov.

Pozivamo splošno in strokovno javnost, industrijo in politiko, da se JASNO in NEDVOUMNO opredeli ZA nevtralnost interneta, DA ZAVRNE gnile kompromise in dogovore za zaprtimi vrati in podpre naša prizadevanja za odprt internet.

Leave a Reply