Nevtralnost interneta in startupi

Posted by on Sep 29, 2015 in Dogodki | No Comments
Nevtralnost interneta in startupi

Posnetek debate (.mp3, 70 mb, 00:50:00)

Imaš startup, ki ponuja spletno storitev?

Potem te nevtralnost interneta vsekakor mora zanimati. Spletne storitve, ki jih razvijajo in ponujajo startupi, bi lahko pod trenutnim predlogom nove evropske zakonodaje utrpele hud udarec in postale nekonkurenčne, če bi politiki telekomom prepustili odločanje o prioritetnih spletnih storitvah na trgu in dovolili, da poljubno določajo komercialne pogoje dostopa do interneta.

Imaš startup, ki ponuja mobilno aplikacijo?

Potem te nevtralnost interneta vsekakor mora zanimati. Operaterji bodo na osnovi nove zakonodaje lahko svobodneje določali cene na osnovi tržnih in tehničnih pogojev in značilnosti dostopa do interneta. Za določene aplikacije bodo lahko omogočali brezplačen prenos podatkov, medtem ko bo za večino prenos treba plačati. Na slabšem bodo predvsem startupi in inovativne aplikacije, ki si šele utirajo pot na trg.

Imaš startup, ki deluje na spletu?

Potem te nevtralnost interneta vsekakor mora zanimati. Pod trenutnim predlogom evropske zakonodaje bodo ponudniki dostopa do interneta ponujali tudi posebne storitve, poleg dostopa do interneta, za katere bodo ocenili, da je zanje potrebna višja raven kakovosti. Te storitve bodo imele prednost pred ostalimi, s tem pa bo lahko zmanjšana tudi kakovost prostega dostopa do interneta ali pa bodo določene storitve zaradi tega dražje. Operaterji bodo imeli tudi manjše spodbude za investicije v povečevanje kapacitete omrežij.

Imaš vprašanje?

Pridi v Poligon. Dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije, Aleš Špetič, digitalni glasnik RS in komunikolog Domen Savič ti bodo pomagali najti odgovor na tvoja vprašanja, skupaj pa bomo začrtali smernice boja za nevtralnost interneta. Ki je dobra za vse.

Dobimo se v ponedeljek, 5. 10. 2015 ob 19h v Poligonu na Tobačni.

#resimoNET

Leave a Reply